TUT

TUT İLÇEMİZE DUT PEKMEZİ İŞLEME MERKEZİ AÇILDI.

Kalkınma Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca ‘Tarım ve Tarım Dışı Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi Projesi’ kapsamında finanse edilen Proje, Adıyaman Valiliği Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Tut Ziraat Odası Başkanlığı tarafından yürütülüyor.
 
İlçemizin en büyük gelir kaynağı olan dut meyvesini işleyerek satışa hazır hale getirilecek olan tesis düzenlenen tören ile açıldı.
 
Törene Adıyaman Valisi Abdullah ERİN, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha GÖNÜLLÜ, GAP İdaresi Başkanı Sadrettin KARAHOCAGİL, İl Jandarma Komutanı Albay Ercan ATASOY, Askerlik Şube Başkanı Albay Davut KULALAR, Kaymakamımız Mehmet AKSU, Tut Belediye Başkanı Cemal AVCI, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil ALAN, Ziraat Odaları Bölge Başkanı Bekir Şinasi ÖZBEY, Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Salih ŞAHAN ve çok sayıda davetli katıldı.
 
Tut Ziraat Odası Başkanı Ahmet ÖZEN, imalathanenin 524 bin TL’ye mal olduğu, GAP İdaresi Başkanlığı tarafından 324 bin, Ziraat Odası tarafından 200 bin TL harcandığını söyledi.
 
Ahmet ÖZEN, “İlçemizde, ilimizde, bölgemizde ve Türkiye’de ilk organik dut pekmez işleme imalathanesi olarak bir ilki gerçekleştirdik. Ayrıca imalathanemizin marka patentini Gold Berry Tut Dut olarak almış bulunmaktayız. İlçemizde organik üretim yapan çiftçilerimizin ürünleri AB standartlarında bir kalitede pazarlarda daha güvenli gıda olarak yer alacaktır. Yine bu imalathane sayesinde ilçemizdeki işsizlik oranı bir ölçüde istihdam edilecektir” dedi.
 
Ziraat Odaları Bölge Başkanı Bekir Şinasi Özbey, Tut Ziraat Odasının küçük bütçesiyle büyük bir projeye imza attığını belirterek, “Odamızı bu projeyi hayata geçirdiği için kutluyoruz. Dut pekmezi işletme tesisi ilçeye bir girdi sağlayacak ve ilçenin potansiyelini arttıracaktır. İnşallah çiftçilerimiz para kazanacak ve ilçemiz ekonomik olarak kalkınacaktır” dedi.
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil ALAN, tesisin katma değeri yüksek, ilçe ekonomisine katkıda bulunacağını ifade etti.
 
GAP İdaresi Başkanı Sadrettin KARAHOCAGİL, GAP İdaresinin çalışmalarını anlatarak, “Kırsal kalkınma için çok çeşitli projelere imza atıyoruz. Burada dutu işleyerek dut pekmezi ve kuru dut noktasında katma değerini arttıracak. Tut ilçesinde 850’den fazla dut yetiştiricisi var. İlçede üretimi arttırmak ve ilçenin gelişimini sağlamak mümkün olacak. Biz bu anlamda özellikle kırsal kalkınma potansiyeli olan bütün projeleri destekliyoruz” diye konuştu.
 
Adıyaman Valisi Abdullah ERİN ise açılış konuşmasında, “Bu örnek bir çalışmadır. Adıyaman’da beklediğimiz, olması gereken bir eser olduğunu düşünüyorum. İnşallah bunların sayısı artacak ve bunun arkasından tarımsal sanayi gelecek. Daha birçok tesisimizi işletmemizi açacağız. Ziraat Odası gibi kuruluşlarımızın bu tür projeleriyle insanlarımızın refah seviyesi yükselecek. Tut’dan Adıyaman’a, Adıyaman’dan Türkiye’ye, daha sonrada dünyaya açılacağız. Ekonomik anlamda, sosyal anlamda gelişim sağlanacak. İnsanlarımız barış ve huzur içerisinde yaşamlarını sürdürecek” dedi.
 
Yapılan konuşmaların ardından davetliler tarafından Dut işleme tesisi gezildi.
 
Vali Abdullah ERİN ve beraberindeki heyet açılış sonrası Tut İlçe Halk Eğitim Merkezini gezerek, 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Parkının açılışına katıldı. 
 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu