GERGER

Gariban İlçenin Garip Hastanesi ( Bir Gerger’linin gözünden)

Türkiye’nin Güneydoğu bölgesinde, hep şirin kent denilerek kandırılmış Adıyaman ilinin haylaz çocuğu diye adlandırılan bir ilçesi Gerger..

 

Fırat’ın en güzel manzarasının ve hacim olarak en geniş yatağa sahip olduğu ve bundan ötürü doğası ve manzarası ile ilk gören kimselerin beğenilerini dillendirdiği bir ilçe…

 

İlçe derken, sıfatı ile müsemma olan bir yerden bahsetmiyoruz.

 

Yatırımın yalnızca bina olarak sunulduğu ilçenin, makus talihine terk edilmesi, her talebinin dosya altlarına saklanıldığı, gelen doktorların dahi kendilerini kıymetsiz görmesine neden olan bir yerden bahsediyoruz.

 

Hemen her kurumdan giden taleplerin, istiza-i bir edayla karşılandığı, hizmet sıralamasında son sıra da olan, zaten gelecek hizmeti de bir nokta da birilerinin eliyle engellenen garip bir ilçe…

 

Bu garip ilçenin bir de çok garip bir İlçe Hastanesi var…

 

Doktor,hemşire ve diğer personellerin, elde ki çok kısıtlı imkanlar ile büyük işler başarmaya çalıştığı bir hastane burası.

 

Hasta yoğunluğunun az olması nedeniyle, adeta özel Hastane hizmeti sunmakta.

 

Hasta yoğunluğu rakamsal anlam da az, Hastane kapasitesini çok zaman aşmakta olduğunu biliyoruz…

 

Bu hastaneye gelen hasta sayısına yakın bir rakam da, hemen her gün Kahta ve Adıyaman Hastanelerine başvurup, çeşitli bölümlerde tedavi görmektedir…

 

Hastaların büyük bir çoğunluğunun çocuk olması ve mutlaka Pediatri Uzmanı ya da halk arasında ki ismi ile Çocukçu tarafından muayene edilmesi gerekirken, Hastane Gerger’e ait olduğundan, bu kadro ya açılmıyor ya da açılsa da göstermelik açılıp atama yapılmıyor…

 

Yalnızca Dahiliye Bölümü Uzmanı’nın görev yaptığı Hastane de, Dahiliye Uzmanının da gideceği dedikodusu yayılıyor. Eşi Elazığ Eğitim Araştırma Hastanesi kadrosunda hemşire olan uzmanımızın, bir türlü eşinin tayinini buraya aldıramamasından ötürü, mecburen gitmek istediğini biliyoruz.

 

Taş devrinden kalma ultrason cihazı ile, kadın doğum uzmanı olmadan gebe kontrol edilmeye çalışılması, çocuğun doğum esnasında ya da sonrasında gelişebilecek problemler için müdahale şansının olmaması, hayatın Gerger’de ki ihmaller nedeni ile ne kadar ucuz olduğunu ayrıca göstermektedir…

 

Uzak köylerden 112 ile hastaneye ulaştırılan Doğum Hastalarının, doğum eylemleri çok zaman başladığından, mecburi doğumlar gebe ve nöbetçi hekim tarafından yaptırılmakta, ama gelişebilecek kontrendikasyonlara karşı, tıbbi cihaz ve uzman eksikliğinden müdahalesi neredeyse imkansız hale gelmektedir…

 

Diş bölümünde, 4 doktor ile başlayıp tek doktora inen Hastanemiz, Diş adına bir çok tedaviyi yapamamakta. Zira ne kanal tedavisini yapacak malzeme, ne de diş röntgen cihazı var.

 

Kış ayları başlangıcında, uzun bir süre kalorifer yakacak personelin dahi temin edilememesi, Gerger Hastanesine, ilgili kurumların bakış açısını ayan beyan ortaya koymaktadır…

 

Türkiye’ de kaç tane Devlet Hastanesinde tek uzman çalışıyor merak ediyorum doğrusu…

 

Türkiye’de kaç hastane de teknik eleman yok?

Kaç hastane de, asansöründen dış aydınlatmalara, tıbbi cihazlardan dış yer döşemelerine, acil girişinden hastane projesine kadar, her şeyi ayrı problem olan Hastane var?

 

Eski Türkiye söylemi olan,’’ ne verdiğimize değil ne verdiğine bak’’ söylemi, tedahülden kalkmıştır artık..

 

Buradan, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Sn: Erdoğan Öz başta olmak üzere, Sayın Vali, Milletvekilleri, kurum amirleri, herkesten Gerger halkı olarak rica ve talebimiz, diğer birimler de

faaliyet göstermeseniz de, en azından Sağlık gibi hayati pozisyon da olan Hastanemize el atın, vaatleriniz ile değil icraatleriniz ile bu işte ki samimiyetinizi gösterin.

 

Babadan atadan kalma, çöpe gideceğine Gerger’e gitsin mantığında ki cihazlar ile değil, yeni ve işlevsel anlam da tatmin edici cihazları Hastanemize istiyoruz.

 

Pediatri ve kadın doğum uzmanı, en acil olan ihtiyacımızdır..

 

Konu ile ilgili somut adım atılmadıkça biz yazmaya ve Başbakan’a kadar sesimizi ulusal basında da duyurabildiğimiz her yere duyurmaya devam edeceğiz….

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu