1915 yılıda Türkiye genelinde meydana gelen olaylarda Gerger’in Süryani Köylerinden, Ermeni ustalar tarafından yapılmış Köklüce köyünde bulunan Ülbiş çeşmesi ile bilinen Köyde yaşanan bir hadise.
Fa’iz El-Hussein “Bir Müslüman gözüyle Ermenilerin şahadeti Potsdam”, eserinde bu köyde yaşanmış hadiseyi şöyle anlatıyor.
“20. yüzyıl başında 185 Ermeni (20 hane) ve 35 Süryani (6 hane) vardı Barsum Ağa Harput’un Kâhta kaymakamını ziyaret ettiğimde şehrin Ermeni seçkinlerinden Barsum Ağa’yla tanıştım. O, Kürt, Türk ve Ermeni’ler arasında fark gözetmeden onlarla anlaşabilen çok saygıdeğer ve cesur bir insandı. Hükümet tarafından oraya sürülen bir çok memurla da arası iyiydi.
Fakat bütün Kürt ağaları ondan nefret ederler ve şehrin seçkin insanlarıyla beraber olup kendi aralarında çekememezlik, geçimsizlik yarattığı için ona dikkat ederlerdi.
Sürgün yerim olan Geverek’e geldiğimde ve Ermenilerin başına gelenleri öğrendiğimde, onun ailesinin de başına gelenleri soruşturdum. Kâhta Ermeni’lerine sıra geldiğinde, onun tutuklandığını, resmi makamlar tarafından yöredeki Kürt ve Ermenilerden ne kadar alacaklı olduğu sorulmuş (Bu 10 000 Lira kadar bir tutarmış). Bu alacaklarını silip defterini yırttığı için diğer Ermeni’lerle birlikte sürülmüş.
Fırat’a geldiklerinde, hayatını bizzat kendi eliyle almasını rica etmiş. Buna razı olmuşlar. Intihar etmek için çabaları boşa çıkınca, jandarmalara: ’’Can tatlıdır. Kendimi öldüremiyorum, yapın size emredileni!’’ demiş. Jandarma Barsum Ağa’yı ve ailesini kurşunlayıp öldürmüş.”
Kaynak: Bir Müslüman gözüyle Ermenilerin şahadeti Potsdam, Tempelverlag 1922 Fa’iz El-Hussein