Siverek gerek yüzölçümü gerek nüfusu ile onlarca ilden büyük bir ilçe. Mehmed Uzun, Yılmaz Güney, Ahmed Arif, Şivan Perwer gibi birçok yazar, şair ve sanatçı ismi çıkarmış olan Siverek’in önemli tarihi, kültürel ve turistik yerleri pek bilinmiyor. İlçe halkının ‘saklı cennet’ olarak adlandırdıkları Takoran Vadisi de bu önemli yerlerden biri. Kanyonu, şelalesi, değirmeni, kaya mezarları ve tarihi yapıları ile muhteşem bir doğa güzelliğine sahip Takoran Vadisi. Siverek merkezden 40 kilometre uzaklıkta bulunan Vadi, Atatürk Barajı’nın yapımından sonra yükselen sularla oluşmuş bir doğa harikası.
Siverek’e bağlı Baki Mahallesi’nden Adıyaman’ın Gerger ilçesine kadar uzanan bir coğrafik alanı kapsayan Takoran Vadisi, nehir üzerinde adeta bir ‘yarım ada’ görüntüsü veriyor. Vadi’nin iki yakası Türkiye’nin en uzun üçüncü asma köprüsü olan ve Urfa, Adıyaman, Diyarbakır gibi iller arasında ulaşımı kolaylaştıran Nissibi Köprüsü ile birbirine bağlanıyor.
Siverek, Takoran Vadisi’nin tanıtımı için bu yılın en büyük etkinliklerinden birine ev sahipliği yapacak. Etkinlik, 6-7-8 Eylül tarihlerinde ‘Takoran Festivali’ adı altında Fırat Gezginler Kulübü ile ŞASOBDER (Şanlıurfa Sportif Olta Balıkçılığı ve Sucul Hayatı Koruma Deneği) gibi sivil toplum kuruluşların öncülüğü ve Siverek Belediyesi’nin desteğiyle düzenlenecek.
Üç gün sürecek festivalde fotoğraf çekimi, balık yarışması, tekne turu, doğa yürüyüşü, kano yarışması, uçurtma şenliği, yamaç paraşütü gösterisi, dilek feneri gösterisi, bisiklet yarışması, halk oyunları gösterisi ile sıra gecesi gibi etkinliklerle katılımcılara özel anlar yaşatılacak.
Festival ile ilgili konuşan Siverek Belediye Başkan Yardımcısı Hasan İzol, Takoran Vadisi’nin Şanlıurfa turizminin cazibe merkezlerinden biri olmaya aday olduğunu belirtti. Vadinin küçük koyları, 20 kilometre uzunluğundaki doğal mağarayı ve henüz keşfedilmemiş nice güzellikleri içinde barındırdığını ifade eden İzol, “Siverek Belediyemizin Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürüteceği projeler sayesinde Takoran Vadisi’ni turizmin uğrak yerlerinden biri haline getirmeye çalışacağız. Takoran Vadisi dalgıçların, su sporcularının, tarihçilerin, doğaseverlerin, araştırmacıların farklı yönleriyle dikkatini çeken eşsiz bir güzelliğe sahip” diye konuştu. Hasan İzol, Takoran Festivali’ni her yıl periyodik bir şekilde düzenlemeyi düşündüklerini, başta doğaseverler olmak üzere, tüm halkı bu festivale beklediklerini kaydetti.
Kuruluşundan bu yana Siverek’te doğa sporları adına çeşitli etkinliklere imza atan ve söz konusu festivale de öncülük eden doğasever sivil toplum kuruluşlarından Fırat Gezginler Kulübü’nün başkanı Ferit Akçalı da, tek gayelerinin ‘saklı cennet’ olan Takoran Vadisi, Desman Kanyonu, Deve Boynu Yerleşkesi gibi doğa güzelliklerini tüm bölgeye ve ülkeye tanıtmak olduğunu vurguladı. Başta yetkililer olmak üzere, herkesi bu doğa güzelliklerine sahip çıkmaya ve sorumlu davranmaya çağıran Akçalı, “Takoran Vadisi, Desman Kanyonu yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olmaya devam etmeli. Buranın tanıtımında sizin de katkınız olsun. Yoksa sadece süreci uzatırsınız. Önüne geçemezsiniz. Doğal güzelliklerin korunmadığı bakir alanların çok az kaldığı günümüzde yapıcı projelerde imzası olan sizler olun. Yoksa vatandaşımız başının çaresine bakmak zorunda kalacak, bu plansız projesiz olacak. Örnek verecek olursam, meşhur Ayder Yaylası gibi yapılan yapıları sizler yıkmak zorunda kalacaksınız. Gelin işbirliğiyle el ele verelim ve güzel örnek projelere imza atalım. Ülkemizde örnek bir proje olsun. Rabbimin bize bağışladığı bu eşsiz güzelliği koruyalım ve insanlığa tanıtalım” diyerek açıklamalarını bitirdi.
Festival, 6 Eylül Cuma günü katılımcıların kendileri için ayrılan kamp alanına yerleşmeleri ile başlayacak. İlk kez ‘Takoran Festivali’ adı altında düzenlenecek olan etkinliğe, doğaseverlerin büyük bir ilgi göstermesi bekleniyor.
gazeteduvar.com.tr