Adıyaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün düzenlediği, Antepfıstığı Araştırma İstasyonu personeli Ziraat Yüksek Mühendisi Hatice Gözel’in öğretici olarak katıldığı eğitim faaliyetine serbest tarım danışmanları, İl Müdürlüğü personeli ve çok sayıda çiftçi katıldı.
Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Cevdet Pilar, eğitim faaliyetinin başlangıcında yaptığı konuşmasında şu hususlara değindi:
“Ülkemizde zeytincilik ağırlıklı olarak Ege, Marmara, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yapılmaktadır. Zeytin ağacı varlığı 131.263.255 meyve veren 32.381.751 meyve vermeyen toplam 163.645.006 adettir. Türkiye’de 41 ilde zeytin yetiştiriciliği yapılmakta olup, Adıyaman alan olarak 22., üretim olarak ise 24. sırada yer almaktadır. İlimizde yapılan zeytincilik faaliyetlerini özetleyecek olursak 2014 TUİK verilerine göre 19.274 dekar alanda zeytincilik yapılmakta olup, bunun 5.500 dekarı merkez ilçede yapılan zeytin yetiştirme alanıdır. İl genelinde 1.214 ton ürün elde edilmiştir. Zeytincilik son 10 yılda ilimizde büyük gelişme göstermiş olup yetiştirme alanı 3 katına, üretim ise yüksek verimli çeşitlerin yetiştirilmesi ile 5 katına çıkmıştır. Ağaç başına ortalama verim ise 2004 yılından bugüne gelindiğinde 6,33 kg.dan 9,06 kg.a çıkmıştır. Meyve yetiştiriciliğinde çok önemli bir faktör olan budama işlemi, zeytin yetiştiriciliği için de çok önemlidir. 2000 yıla kadar yaşayabilen zeytin ağacının uzun ömürlü olması, çevre şartlarına göre doğru bir şekil alması ve en önemlisi maksimum düzeyde kaliteli ürün vermesi için her yıl mutlaka budanması gerekmektedir. Kurulduğu günden bugüne kadar gerek zeytincilik gerekse diğer meyvecilik konularında ilimizi bir çalışma sahası olarak gören ve her türlü desteğini ilimiz çiftçisinden esirgemeyen ve bugünkü bu eğitim çalışmasında büyük katkısı olan Antepfıstığı Araştırma İstasyonu’nun kıymetli çalışanlarına teşekkür eder, ilimize hayırlı olmasını dilerim.”