KÖY TANITIMLARI

Açma Köyü

Tarihçe

Köy Canbeyli aşiretine mensup insanlardan oluşmuştur. Köyde yabancı dışarıdan gelmiş 3-4 aile vardır. Açma köyü Gerger’in en güzel köylerinden olup köy halkının çoğu İstanbul’da tekstile uğraşmaktadır köy muhtarı Haci SUBAŞI olup köyde şu an subaşı Lâçin perçin Maçin aksu lenger aileleri ikamet etmektedir diğer köylere nazaran açma köyü güzeligi ile diger köyler tarafından kıskanılır açma köyü bir cennet misali göz kamaştırır. Canbeyli aşireti Selçuklu döneminde Musul, Telafer, Kerkük, Diyala, Selahaddin bölgelerine iskan edilen Oğuzların Bayat Boyundan Canbeyli aşireti önce Urfa sonra Malatya, Elazığ, Erzurum, Sivas, Samsun, Tokat, Afyon, Ankara, Kırıkkale dağılmışlar. Doğuda yerleşenler kürtçe konuşmaya başlamışlar. Bu aşiretler Türkan, Karakeçili, Badıllı, Düğer, Modanlı, Canbeyli aşiretleridir. Kürtçe konuşmaya başladıktan sonra Türkmen Ekradı (Kürtleşen Türkmenler) olarak anılmaya başlamışlar ve de 1840 Derviş Paşa iskanıyla Konya kuzeyi, Kuzey batısı, Kırşehir gibi bölgelere Haymanaya iskan olmuşlar. Çoğunlukla iskan olanlar kürt orjinli aşiretler şexbızın, reşi, xelikan, ömeran, pisyan, Elmani, Hasenan, Ademan, Mikailan, Retkan, Gavuzan, Rutan, gavesti, Kurmeşan kürt aşiretleriyle iç anadoluya iskan olmuşlardır. Bu yerinde gezilip konuşulmuş yerler hepside Türkçe konuşuyorlar. Samsun Terme Evci ve Kocaman beldeleri,Samsun Çarşamba Ağcagüney köyü.Amasya Merzifon Kayadüzü (belvar) köyü, Adıyaman Besni Güneykaş (gelbulasın) köyü, Adıyaman Gölbaşı Savran, Akçabel (Pembo), Meydan, Akçatoprak (Keske) köyleri, Elazığ merkez İkiztepe,Hankendi Beldesi, Dilek (selli) köyleri, Ağın ilçesi Beyelması (hozakpur), Pul köyü, Erzincan Çatalelma (iresi),Demirkent (Huran),Karakaya (keleriç) köyleri Gümüşhane Köse Salyazı kasabası, Afyon Dinar Haydarlı kasabası, Denizli Buldan, Acıpayam Dedebağı köyü, Kırıkkale Karaahmetli köyü, Hatay İskenderun Harlısu, Düğünyurdu (cebike), Karagöz köyleri, Erzurum Oltu Başaklı köyü, Malatya Akçadağ Yağmurlu, Çatyol, Keklikpınar, Doğanlar köyleri Sivas Şarkışla Akçakışlaköyü, hanlı köyü CANBEYLİ OLUP hepsinin ana dilleri Türkçedir.

Kültür

Geleneklerine bağlı muhazafakar bir köydür

Coğrafya

Adıyaman iline 92 km, Gerger ilçesine 10 km uzaklıktadır. Köye baglı heydıkan, çukuruk mezraları vardır.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri

2007

 

2000

365

1997

345

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.köy genelde istanbula göç vermiştir. Geçim kaynağı istanbuldur.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları 2009 Haci subaşı azalar ekrem subaşı

1970 yıllarda hacı subaşı muhtarlık görevini yapıyordu. Hacı subaşı Ömer Subaşı (Ömer ağanın) oğludur. Daha sonra hacı subaşı istanbula göç etmiştir.yerine akrabası olan şevket subaşı geçmiştir. Hacı subaşının göç etmesiyle açma köyünde ağalık sistemi son bulmuştur. (Haciyı Ömeri hami)

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon internet baglantısı mevcuttur

Gerger Postası

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu